Tips en Weetjes

Kijkafstand tv: Hoe groot moet je televisie zijn?

Bron: Consumentenbond

Comfortabele kijkafstand tv

Hoe groter de tv, hoe verder weg je gaat zitten om prettig tv te kunnen kijken. Natuurlijk verschillen mensen daar behoorlijk in, maar ons onderzoek van televisies laat een gemiddelde comfortabele kijkafstand zien van ongeveer 2,4 maal de schermdiagonaal van de tv in centimeters.

Dit getal kun je gebruiken als startpunt om de ideale grootte van je nieuwe tv te bepalen. Pin je daarbij niet vast op één specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook naastgelegen tv-formaten.

Welke grootte past bij mij?

Meet thuis de afstand tussen de bank en de beoogde plek van de televisie in centimeters en deel dat door 2,4. Dan heb je een indicatie voor de beelddiagonaal in centimeters. Niet alle uitkomsten leveren precies een bestaand tv-formaat op. Kijk dan naar de beeldmaten die in de buurt liggen van jouw berekende comfortabele grootte.

Inches

De grootte van tv’s wordt standaard uitgedrukt in inches en niet in centimeters. Deel de gemeten of gewenste afstand in centimeters door 6 om de grootte in inches uit te rekenen.

Populaire formaten die je nu veel in de winkel tegenkomt, zijn: 32 inch (81 cm), 40 inch (102 cm), 43 inch (109 cm), 49 inch (124 cm), 55 inch (140 cm) en 65 inch (165 cm).

Hieronder zie je voor verschillende afstanden tussen tv en bank welke beeldformaten passen bij een comfortabele kijkafstand.

Afstand tussen bank en tv Schermgrootte
200 cm 32 – 43 inch
250 cm 40 – 50 inch
300 cm 43 – 55 inch
350 cm 48 – 65 inch
400 cm 55 – 65+ inch

Moet ik dichterbij zitten met ultra hd?

Dat is niet per se nodig. Een comfortabele kijkstand heeft namelijk weinig te maken met het aantal pixels van de tv. In ons onderzoek kozen de proefpersonen een vergelijkbare kijkafstand, ongeacht of het ging om full hd of ultra hd-beelden.

Wat is ultra hd?

Een ultra hd-tv heeft 4 keer zoveel pixels als een full hd-tv en in theorie zou je dan ook meer detail kunnen zien op een ultra hd-tv met ultra hd-beeldmateriaal. Maar in de praktijk blijkt het best lastig om duidelijk verschil te zien tussen ultra- en full hd. Zelfs als je héél dicht op het scherm zit.

Daarbij neem je niet zozeer de extra details echt waar, maar leidt het vaak tot een wat groter gevoel van realisme. Overigens merken veel mensen vaak niet eens een verschil op.

Superdichtbij of supergroot?

Op internet lees je vaak dat je extra dicht op een ultra hd-tv moet zitten om de extra details ook te zien. Bijvoorbeeld een kijkafstand van zo’n 1,6 meter met een tv van 40 inch. Dan zit je al behoorlijk dicht op het scherm, wat niet echt comfortabel kijkt.

En wanneer je bank op 3 meter staat, zou dat betekenen dat je een enorm grote tv moet kopen. Een advies dat we op internet lazen, stelde dat je een ultra hd-tv van minstens 70 inch – maar liefst nog groter – nodig hebt bij die een kijkafstand. Dat lijkt ons gekkenwerk…

Proberen in de winkel

Probeer je ‘eigen’ kijkafstand ook in de winkel uit. Neem een rolmaat mee – of meet je passen af – en bepaal voor verschillende beeldformaten of je die afstand prettig vindt.

Houd ook rekening met de grootte van je oude televisie. In de loop van de jaren zijn de randen om de tv’s steeds smaller geworden. Daardoor ogen nieuwe tv’s vaak kleiner dan oudere tv’s, ook al is het beeldscherm even groot gebleven.

Hoe komen we aan de vuistregel?

Het getal van 2,4 hebben we bepaald aan de hand van een praktijkonderzoek. Onze proefpersonen mochten daarbij zelf bepalen op welke afstand ze van de tv wilden zitten. Opdracht daarbij was om een zo comfortabel mogelijke afstand tot de tv te kiezen. Vervolgens maten we de afstand tussen de gekozen plek en de tv.

Dat deden ze voor 3 verschillende beeldformaten: 40, 48 en 55 inch. Daarbij zagen ze de ene keer full hd-beelden en de andere keer ultra hd-beelden op een ultra hd-tv, maar zonder dat ze dat wisten. Dit werd 2 keer gedaan door elke proefpersoon.

Uit de resultaten bleek dat ze soms zeer verschillende kijkafstanden kozen, maar vrijwel iedereen ging verder weg zitten naarmate de tv groter werd. Gemiddeld kwam dit neer op ongeveer 2,4 maal de beelddiagonaal van de televisie.


Boneco P50

Het positieve van negatieve ionen!

Heeft u ook last van dufheid, vermoeidheid, hoofdpijn, gebrek aan energie, concentratie, slapeloosheid, een onbestemd gevoel van onbehagen of aandoeningen aan luchtwegen? De Nieuwe Boneco P50 doet hier wat aan en brengt een antwoord op het probleem van luchtvervuiling binnenshuis. Het apparaat is ontwikkeld voor persoonlijk gebruik op uw bureau, in de auto of de plek waar u regelmatig zit.

Wie heeft profijt van een Boneco P50?

Omdat de P50 de lucht in huis of kantoor reinigt van huisstof, smog, tabaksrook, pollen, bacteriën, fijnstof en chemische geurstoffen(fragances) en de lucht weer zijn natuurlijke ionen-balans teruggeeft, kan iedereen van de voordelen genieten van de Boneco P50. Kinderden tot 6 jaar, ondervinden de positieve invloed vaak al binnen 2 nachten.

Voor meer informatie klik hier


Siri tips

Wist jij dat Siri deze handige dingen kan?!

Siri, de meesten hebben eigenlijk geen idee wat ze met de slimme spraakassistent op hun iPhone kunnen. Soms tikken we haar (of hem) per ongeluk aan en krijgen we de vraag ‘waarmee kan ik je helpen’? Wij drukken haar dan eigenlijk altijd weg, want wat moet je er ook mee? Het voelt ook altijd een beetje raar om gesprekken met een apparaat te voeren. Maar toch kan Siri veel meer dan je zou denken en onderstaande functionaliteiten maken je leven een stúk makkelijker!

 1. Stel een herinnering in: Siri kan een herinnering in je agenda zetten voor je, heel handig als je iets echt niet moet vergeten. Als je werk- en huisadres in je agenda staat kan je ook een locatie in je verzoek opnemen. Bijvoorbeeld: “herinner me om bij de bank te stoppen als ik hier vertrek.” Ideaal toch?
 2. Conversies van meeteenheden: Siri kan munteenheden en hoeveelheden zoals afstand, gewicht, temperatuur omzetten. Zoals: “Hoeveel gram zitten er in 12 pond?” “Hoeveel is 30 graden in Fahrenheit?” “Hoeveel feet zitten er in 1 kilometer?”
 3. Een foto opzoeken: ben je op zoek naar een specifieke foto? Vraag het dan aan Siri! Siri kan je die foto sneller helpen vinden. Probeer eens: “Laat me foto’s van [locatie] zien.”“Laat me foto’s van [maand] zien.”“Laat selfies zien.”
 4. Een muntje opgooien: soms wil je een situatie oplossen door een muntje op te gooien, maar je hebt er geen voorhanden. Siri lost het op. Zeg simpelweg “muntje opgooien” en zie wat er gebeurt.
 5. Beheer je instellingen: je hoeft alleen maar tegen Siri te zeggen dat je vliegtuigmodus aanmoet en hij/zij doet het voor je!
 6. Een bericht op Facebook of Twitter plaatsen: je accounts moeten wel gelinkt zijn aan je Instellingen. Daarna zeg je: “Siri, plaats op [Facebook of Twitter]”. Dan vraagt ze wat je wilt schrijven. Vervolgens hoef je alleen op ‘plaatsen’ te klikken.
 7. Een foto nemen: dit kan heel makkelijk door te zeggen: “Siri, neem een foto” of “Siri, neem een selfie”.


Ontdooien van de vriezer!

Ontdooien van de vriezer!

Het ontdooien van je vriezer is heel belangrijk! Niet alleen voor je portemonnee maar ook voor het behoud van de vriezer, ook hebben bacteriën en schimmels geen mogelijkheid om in zich in het ijs te groeien. Je verbruikt 10 procent meer energie als een laagje van slechts twee millimeter op het vrieselement zit. Zelfs bij een No-Frost of een Low-Frost vriezer is het goed om 1 keer per jaar toch de kast te ontdooien en schoon te maken! 

In 11 stappen je vriezer weer zo goed als nieuw!

 1. Zet je vriezer uit.
 2. Haal diepvries leeg.
 3. Pak een plantenspuit of iets wat hiervoor door kan gaan (een lege glassex-fles of iets dergelijks) en vul deze met heel heet water. 
 4. Leg een handdoekje in je vriesvak.
 5. Spuit op het aangekoekte ijs.
 6. Bik het loslatende ijs eraf met het liefst een plastic of houten spatel. Gebruik nooit een scherp mes! De kans is groot dat je uitschiet en dwars door de koelelementen in de wanden prikt.
 7. Binnen tien minuten moet je vriesvak ijsvrij zijn
 8. Neem het overtollige water af met een doekje
 9. Droog het na met een schone doek
 10. Zet de diepvriezer weer aan
 11. Vul hem weer met je producten. Veeg wel even het ijs op de producten af.

Succes!


Frituurpan schoonmaken? Zo doe je dat!

Frituurpan schoonmaken? Zo doe je dat!

Verwijder eerst alle vet aan de binnenkant met wat keukenpapier. Maak je gebruik van vloeibaar frituurvet, dan kun je dit het beste terug in de lege fles schenken. Bij vast frituurvet zet je de frituurpan heel kort aan. Hierdoor komt het blok vet uit de pan los en kun je het er zo uit halen. Vul de frituurpan met water, voeg een vaatwastablet toe en laat het mandje zitten. Zet de frituurpan aan op een lage temperatuur, het water mag namelijk niet koken! Schakel na een aantal minuten de frituurpan uit en laat het water afkoelen, hierna even goed afspoelen en hij is weer als nieuw!

Doe uw frituurpan nooit in de vaatwasser. Door al het vet word de pan niet schoon en uw vaatwasser raakt er van verstopt!


Stinkende wasmachine?!

Ruikt jou wasmachine ook zo muf??

Steeds vaker horen wij van klanten dan hun wasmachine muf ruikt of soms zelfs stinkt en zeker als de deur enige tijd dicht is geweest. Hoe kan dit eigenlijk? Nou hier komt het antwoord; dit komt door een combinatie van vloeibare zeep, overdosering en een te lage temperatuur wassen. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alles goed op te lossen en er blijven dan vetten achter.

Oplossing: Was regelmatig op 90 of 95 graden! 1 keer in de maand is eigenlijk al voldoende. Maar als je nu geen wasgoed hebt voor zulke hoge temperaturen dan kan je de wasmachine ook aan zetten zonder was erin! De machine draait ook als er geen was in de trommel zit. In de winkel verkopen wij wasmachine reiniger(€3.95). Je gaat merken dat je wasmachine veel minder muf ruikt en tevens is dit voor behoud van de machine ook nog eens goed!

Tip van onze witgoed monteurs Henri & Martin!


Welk lettertype is het meest zuinig in gebruik?

3 Lettertype’s die minder inkt gebruiken!

Als u veel print en inkt wil besparen let dan eens op welk lettertype u gebruikt. Het standaard Arial font gebruikt veel meer inkt dan andere soorten. Uit een vergelijkend onderzoek blijkt het font Arial één van de grootinktgebruikers is onder de lettertypes.

schermafbeelding-2016-10-03-om-18-17-24

 

Het gebruik van Times New Roman levert een winst op van 27 procent ten opzichte van Arial. Twee andere lettertypes die het ook veel beter dan zijn Calibri en Century Gothic. Er is ook een speciaal lettertype ontworpen om printerinkt uit te sparen: Ecofont. Deze is in Utrecht ontworpen en tegen betaling te downloaden.